INSPIRATIVNI RAZGOVORI SA KUSTOSICOM MR SELMOM ĐEČEVIĆ

Inspirativni razgovori su osmišljeni kao platforma za diskusije o kulturi i umjetnosti sa renomiranim umjetnicima i kulturnim radnicima u Crnoj Gori. Cilj je da od istaknutih ličnosti prikupimo znanja koja mogu biti od koristi mlađim generacijama u izgradnji i razumijevanju umjetničkih karijera te da ovi razgovori doprinesu širenju svijesti o značaju kulture i umjetnosti.

Prva gošća „Inspirativnih razgovora“  02. oktobra 2021. godine u prostorijama Galerije „Hilmija Ćatović“ u Rožajama bila je mr. Selma Đečević, kustosica, likovna umjetnica i teoretičarka savremene umjetnosti. Uvodničar događaja je bio izvršni direktor Nevladinog udruženja „Karika“ Mirza Luboder, a moderator mr Amela Frljučkić.

Na početku mr. Đečević je održala predavanje na temu „Razvoj umjetnosti XIX Vijeka – od izvanjaca do autentičnih predstavnika“, a potom je uslijedio razgovor u kojem je gošća upoznala prisutne sa načinom funkcionisanja muzeja, pozivom kustosa/ica i izazovima muzejskih poslovanja u vremenu pandemije. Također se govorilo i o podršci razvoju umjetnosti u Crnoj Gori, izazovima sa kojima se umjetnici/ce susreću, kulturnim politikama i strategijama za privlačenje publike u muzeje.

Nakon zvaničnog razgovora publika je dobila priliku da postavi pitanja gošći.

Ovo je bio prvi od tri Inspirativna razgovora u okviru projekta Culture up Rožaje koji implementira NVO Karika, a koji je podržan kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika- M’BASE“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich Ebert Stiftung (FES), NVO Politikon mreža i NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP), a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore. Program finansira Evropska unija.

Razvoror je snimljen i emitovan od strane Radio televizije Rožaje, a snimak možete pogledati na sledećem linku:

Facebook
Twitter
LinkedIn