Portreti: poseban tehnički izazov

Iz sedmice u sedmicu stavljaju se sve veći tehnički zahtjevi pred naše polaznike. A kako i ne bi kada je u pitanju veoma perspektivna i vrijedna grupu slikarki i slikara koji ne propuštaju radionice i prate savjete mentora. Pored profesora Aldemara Ibrahimovića kao gostujući profesor u mentorskom timu je i međunarodno nagrađivani akademski slikar prof. Senad Pepić.

Par radionica je iskorišteno da polaznici/e uče tehnike crtanja portreta koji uz savjete dva mentora sjajno napreduju. Crtanje portreta je mnogo više od samo vjernog prenošenja crta lica, to je individualni prodor u karakter onoga koga slikar prikazuje. Često se iznenadimo zrelošću karakternog razumijevanja naših polaznika. Iako su veoma mladi odlikuje ih sposobnost preciznog uočavanja detalja, karakternih crta i prije svega velika kreativnost u imaginaciji.

Po mišljenju mentora prof. Ibrahimovića nema sumnje da je projekat „Culture up Rožaje“ osvijetlio jednu veoma perspektivnu grupu talenata i dao im uslove za lični rast i razvoj od kojeg će bez sumnje crnogorska kulturno-umjetnička scena biti mnogo bogatija.

Svakom radionicom, naše slikarke i slikari su bliži velikom koraku – svojoj prvoj izložbi, zvanično prvom koraku u javni svijet umjetnosti.

 „Culture up Rožaje“ koji je podržan kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika- M’BASE“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich Ebert Stiftung (FES), NVO Politikon mreža i NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP), a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore.

Program finansira Evropska unija.

Facebook
Twitter
LinkedIn