IZMEĐU REALNOSTI I FANTAZIJE – IZ MAŠTE SLIKARSKOG UMA

U susret kolektivnoj izložbi “Culture up Rožaje”

Pablo Picasso je rekao „Nauči pravila kao profesionalac da bi ih kršio kao umjetnik“. Skoro tri mjeseca su naši talenti kroz radionice crtanja uz mentorsku pomoć profesora Aldemara Ibrahimovića i dodatnu pomoć gostujućeg profesora Senada Pepića učili pravila koja su osnova crtanja. Sada, kada su osnove savladane, dobili su zadatak da na papiru iskombinuju arhitekturu Rožaja sa njihovim gradom iz mašte!

Zadatak se itekako svidio našim slikarkama i slikarima što smo mogli primijetiti po rezultatima na kraju radionice. Neki od radova na ovu temu će se naći i na kolektivnoj izložbi te i u Zborniku koji ćemo objaviti po završetku projekta.

Asistentica na projektu mr Amela Frljučkić je veoma zadovoljna odzivom i rezultatima koje su polaznici postigli: „Preko 40 polaznika/ca su prisustvovali našim edukacijama crtanja. Koliko su radionice dobile na popularnosti dovoljno pokazuje to što smo primili 12 prijava, a taj broj je u kratkom vremenskom periodu značajno porastao na cifru koju imamo sada. Sretni smo što su mladi prepoznali svoju priliku za aktivnim učešćem u kulturnom razvoju zajednice i regiona. Priznajem da smo po malo i tužni što je ovaj ciklus edukacija priveden kraju, ali itekako ponosni na sve ono što su naše slikarske nade postigle u ovom vremenskom periodu. Napredak koji su ostvarili u toku radionica je sjajan i jedva čekamo da upoznamo javnost sa njihovim radovima.“

Projekat „Culture up Rožaje“ sadrži preko 70 kulturno-umjetničkih aktivnosti od kojih su 60 edukativne aktivnosti iz oblasti crtanja, kreativnog pisanja, dizajna, fotografije i muzike. Edukacijom mladih u umjetničkim disciplinama podmlađujemo i stvaramo progresivnu kulturno-umjetničku scenu u Crnoj Gori.

Projekat je podržan kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika- M’BASE“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich Ebert Stiftung (FES), NVO Politikon mreža i NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP), a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore. Program finansira Evropska unija.

Sledećim fotografijama privodimo priču o slikarskim edukacijama kraju.

Facebook
Twitter
LinkedIn