Culture up Rožaje je devetomjesečni projekat koji je implementiralo Nevladino udruženje Karika, a podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika- M'BASE“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich Ebert Stftung (FES), NVO Politikon mreža i NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP), a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore.

Program finansira Evropska unija.

Osnovni cilj projekta je podrška razvoju kulturno-umjetničke scene opština Rožaje, Bijelo Polje i Petnjice putem: organizovanja umjetničkih edukacija i pružanja prostora za kreativna  umjetnička izražavanja mladih; organizovanja kulturno-umjetničkih događaja i otvaranje prostora za diskusije o kulturi i umjetnosti. 

Projekat je zasnovan na sledećim aktivnostima:

Umjetničke edukacije za mlade 

Za razvoj kulturno-umjetničke scene jednog društva važno je postojanje dobre umjetničke edukacije koja će osnažiti rast mladih u umjetničkom pravcu. Kroz ovaj projekat mladi će imati priliku da usavršavaju svoje talente putem radionica crtanja, kreativnog pisanja, fotografije, dizajna i muzike. Biće održano ukupno šezdeset i dvije radionice tokom trajanja projekta nakon kojih će mladi biti osposobljeni da prikažu svoj rad javnosti. Radionice će biti vođene od strane referentnih edukatora.

Kolektivne izložbe, književno veče i koncerti

Svi mladi koji budu pohađali umjetničke radionice imaće priliku da prikažu svoj rad putem kolektivnih izložbi, koncerata i književne večeri i na taj način će napraviti svoje prve korake na javnoj umjetničkoj sceni uz punu podršku edukatora. Ovi kulturno-umjetnički događaji će biti održani u opštinama Rožaje, Bijelo Polje i Petnjica.

Umjetničke diskusije

Otvaranje prostora za diskusije o kulturi i umjetnosti spada u jedan od ciljeva ovog projekta jer nam je važno da i sjever Crne Gore bude prepoznat kao važno mjesto za ovakve diskusije stoga ćemo organizovati seriju Inspirativnih razgovora i Tribinu „Umjetnost u Crnoj Gori: Izazovi i perspektive“ na kojoj će uzeti učešće umjetnici i kulturni radnici i umjetnici i iz Crne Gore. 

Izdavanje Zbornika 

Radovi učesnika svih radionica kao i materijali nastali u okviru projekta biće sublimirani u Zborniku radova koji će biti objavljen na kraju projekta i na taj način će ono što je prikazano na izložbama, književnim večerima, tribini i inspirativnim razgovorima biti trajno sačuvano.