Učenici Rožajske gimnazije posjetili Izložbu „Iz Sarajeva s ljubavlju“

Četiri odjeljena JU Gimnazija „30. Septembar“,  te učenice Medrese „ Mehmed Fatih“ u nekoliko dana, posjetili su izložbu umjetničkih fotografija sa motivima Sarajeva, autora Esada Esa Lukača, Sarajevskog publiciste i umjetničkog fotografa, porijeklom Rožajca, koja je poslije CZK Rožaje, otvorena u galeriji NVO „Karika“ u Rožajama.

Akademski slikar, profesor Aldemar Ibrahimović, na ukupno četiri održana tematska časa u prostorijama NVO „Karika“, učenicima je približio umjetničku fotografiju a ujedno i pojasnio mjesta i objekte koji dominiraju na njima te njihovu arhitektonsku i kulturološku simbiozu, koja svojm raznolikošću čini jedinstvenu i neokrnjenu harmoniju života i historije Sarajevske kotline.

Sarajevo kao grad bogate kulturne prošlosti i raskošne arhitekture, izložba „Iz Sarajeva s ljubavlju“ u stvari, inspirativno je putovanje kroz vrijeme i nove spoznaje. Autor fotografija, Lukač, potrudio se da kroz dvadeset fotografija predstavi dio osnovnih obilježja grada, gdje dominira multietnički sklad, zbog čega Sarajevo i nosi epitet „Evropski Jerusalim“, kazao je u svom uvodu predsjenik NVO Karika, Mirza Luboder.

Begova Džamija, sahat kula, pravoslavna saborna crkva, katolička katedrala, jevrejska sonagoga i sveta knjiga Hagada, te mnogi drugi motivi, na posjetioce su ostavili upečatljiv i živ utisak, kakav se može ponijeti prilikom same posjete Sarajevu, što je bio i cilj izložbe, koju je podržala i Turistička zajednica Kantona Sarajevo, koja je za ovu priliku obezbijedila reprezentativne brošure i printane vodiče – navigatore.

Osim učenika izložbu je posjetila i grupa fotografa iz francuske i Beograda koji su imali priliku da čuju i izvorne pjesme sjevera Crne Gore u izvedbi Balije Kurpejovića te veliki broj građana, ljubitelja umjetnosti.

Izložba „Iz Sarajeva s ljubavlju“ poslije Rožaja biće postavljena u Petnjici, Bijelom Polju i Podgorici.

M.L.

Facebook
Twitter
LinkedIn