Radionice crtanja na planini

Poznato je da je kroz umjetničku istoriju priroda bila i ostala nepresušni izvor inspiracije. Danas i brojna istraživanja dokazuju benefite aktivnosti u prirodi, a pitanja važnosti očuvanja ekosistema je goruće pitanje savremenog doba.

Svjesni svega ovoga odlučili smo da organizujemo edukacije crtanja 26. septembra 2021. godine na planini Štedim, a naš domaćin je bio gospodin Dževdet Kokan Luboder ispred Planinarskog udruženja „Ahmica“.

Grupa mladih slikarki slikara, polaznika radionica crtanja u okviru projekta „Culture up Rožaje“ su odslušali predavanje i proveli dan crtajući motive iz prirode uz mentorsku pomoć akademskog slikara profesora Aldemara Ibrahimovića. Ovo je bio i svojevrstan „team buidling“ za naše učesnike/ce projekta jer smo koristeći tehnike omladinskog rada kroz više igara osnažili njihove sposobnosti timskog rada.  

Obrazovati nove generacije znači osnažiti njihove sposobnosti istraživanja, komunikacije i preduzimanja inicijativa. Umjetničko obrazovanje uz učenje socijalnih vještina je nešto što se našim polaznicima veoma dopada.Jedna od naših učesnica Nina Dobričanin sa oduševljenjem kaže: „Na radionici mi je super. Nastavnici nam pomažu da crtamo i uče nas. Zabavno je družiti se sa djecom koja takođe vole da crtaju. Radimo zabavne aktivnosti i prelijepo nam je.“

Naše planinske radionice je posjetio i direktor Lokalne turističke organizacije gospodin Nedžad Murić sa saradnicima koji je izrazio zadovoljstvo što se prirodni kapaciteti opštine Rožaje koriste na konstruktivan način i istakao da su ovakve aktivnosti veoma dobre i za turističku promociju naše zajednice.

Ovom prilikom zahvaljujemo svima koji su doprinijeli da radionice na Štedimu prođu uspješno.

Ove radionice su dio umjetničkih edukacije u okviru devetomjesečnog projekta „Culture up Rožaje“ koji je podržan kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika- M’BASE“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich Ebert Stiftung (FES), NVO Politikon mreža i NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP), a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore. Program finansira Evropska unija.

Facebook
Twitter
LinkedIn