KOMPOZITORKA MR SLOBODANKA BOBANA DABOVIĆ-ĐURIĆ GOŠĆA „INSPIRATIVNIH RAZGOVORA“

U Crnoj Gori djeluje svega par kompozitora/ki koji pišu filmsku i klasičnu muziku. Jedna od njih je međunarodno nagrađivana kompozitorka mr Slobodanka Bobana Dabović Đurić koja je bila gošća drugih „Inspirativnih razgovora“ u okviru projekta „Culture up Rožaje“ koji je finansijski podržan od strane Evropske unije kroz M’ BASE program.

Mr Dabović-Đurić je 23. oktobra u prostorijama Nevladinog udruženja „Karika“ održala inspirativno predavanje na temu „Muzika“ gdje je kroz niz primjera iz različitih muzičkih istorijskih epoha objasnila značenje iste za kompozitore i društvo, a potom je uslijedio razgovor sa moderatorkom mr Amelom Frljučić o umjetničkom putu kompozitorke i raznim umjetničkim temama. Razgovorale su o formalnom muzičkom obrazovanju, kompozitorskim tehnikama i savremenim kompozitorskim pravcima, premijernim izvođenjima djela, crnogorskoj kompozitorskoj sceni, pitanjima inspiracije i nadahnuća pri umjetničkom stvaralaštvu…

Nakon ovog zvaničnog razgovora uslijedila su pitanja publike i veoma aktivna diskusija.

Uvodničar događaja je bio izvršni direktor Nevladinog udruženja „Karika“ Mirza Luboder.

Ovo je bio drugi od ukupno tri Inspirativna razgovora u okviru projekta Culture up Rožaje koji implementira NVO Karika, a koji je podržan kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika- M’BASE“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich Ebert Stiftung (FES), NVO Politikon mreža i NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP), a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore.

Program finansira Evropska unija.

Razvoror je snimljen i emitovan od strane Radio televizije Rožaje, a snimak možete pogledati na sledećem linku:

Facebook
Twitter
LinkedIn