USVAJANJE DIGITALNIH VJEŠTINA

Mladi dizajneri i dizajnerke u pohodu na velike uspjehe

Polaznike/ce grafičkog dizajna ćemo upamtiti po izuzetnoj fokusiranosti u radu. Potpuno motivisani uz mentorsku podršku profesora Senada Pepića iako bez ikakvog prethodnog dizajnerskog iskustva jako brzo su savladali rad u programu i već nakon par radionica dizajnirali svoje prve radove.

Ajša Redžić, jedna od polaznica ovih edukacija nam je nakon jedne od radionica rekla: “Radionica grafičkog dizajna je veoma korisna iz više razloga. Ovdje se upoznajemo sa različitim programima koji se mogu upotrijebiti u različitim oblastima, a takođe je korisna jer dobijamo znanja iz oblasti grafičkog dizajna koja će nam biti dobrodošla u budućnosti. Meni se posebno sviđa zato što je ovo nešto novo i veoma korisno, a nemamo dovoljno ovakvih prilika u mom gradu. Naravno, bitno je naglasiti da uspjeh radionica zavisi od našeg predavača, koji nam na vrlo kreativan način prenosi znanje.“

Tokom edukacija polaznici/e su se upoznali sa različitim alatima za crtanje i naučili su da ih primjenjuju. Kroz serije različitih zadataka naučili su da prave različite kreacije korištenjem geometrijskih oblika, kao i da prave ambleme, apliciraju fotografije u dizajn kroz izradu stranice časopisa, ali i da crtaju na osnovu skice korištenjem različitih alata.

Kreiranje, skiciranje i razrada ideje za logo koristenjem mind maping metode, vektorsko crtanje na osnovu skice, bojenje, razradjivanje varijanti, izrada prezentacije i apliciranje logotipa na drugi dizajn… je pored prethodno navedenog samo dio onoga što se naučilo na radionicama.

Kvalitetne edukacije, slobodan prostor za kreativnost i dobro druženje je nešto što je privuklo veliki broj mladih da bude dio ovog projekta. O tome nam Lejla Ademagić, polaznica edukacija grafičkog dizajna kaže: „sviđa mi se to što mogu da se družim sa prijateljima i upoznajem nove osobe, takođe mi se dopada pristup profesora prema učenicima i mesto gde se radionica održava. Najviše mi se svidja to što je radionica veoma edukativna. S obzirom da radionica ima mnogo dobrih odlika trudim se da sam uvek prisutna i dajem sve od sebe“

I zaista sve ovo je doprinijelo tome da rezultati polaznika grafičkog dizajna značajno prevaziđu naša početna očekivanja, a o tome najbolje svjedoče nastali radovi.

Ove edukacije se realizuju u okviru projekta „Culture up Rožaje“ koji je finansijski podržan od strane Evropske unije kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika- M’BASE“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich Ebert Stiftung (FES), NVO Politikon mreža i NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP), a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore.

Facebook
Twitter
LinkedIn